Wednesday, December 05, 2007

Fados


Carlos Saura, - el conegut cineasta aragonès, estrena “Fados” un viatge per l’ànima musical lusitana. “Fados” explora la intricada relació entre a música i la ciutat de Lisboa, i també l’evolució del fado des dels seus orígens, amb qualsevol arrel africans i brasilers fins als fadistes moderns.

Des de Maria Severa, una prostituta lisboeta que va morir cap al 1820 i que segons la llegenda és l’origen del fado, fins a Mariza sense oblidar els grans fadistes d’abans, com Amália Rodríguez o Alfredo Marceneiro.

Saura tampoc no oblida la relació del fado amb Brasil i Àfrica, des de les modinhas fins al fado batido, per recuperar les cançons i els ritmes que en aquesta anada i tornada tant han enriquit el fado.

Fins i tot el fado s’agermana amb el somni imposible d’Ibèria, quan el fado es fa flamenc i el flamenc fado gràcies a Mariza i el cantaor Miguel Poveda.

Segons Saura el fado és una forma de vda, una música que neix des del cor. Na forma musical viva per la seva força, sinceritat i honestedat. Només cal observar el sentiment dels fadists que sempre canten amb els ulls clubs.

“Amb Fados vull mostrar el meu amor, que la gent s’interessi pel fadoVisca Portugal! Què coi! Ni Espanta ni Portugal: Ibèria.” – ha dit Saura en la seva entrevista a Ramon Palomeras publicada en el periòdic Avui de Catalunya.